תפריט

הדרכת הורים

הדרכת הורים היא תחום המציע גישות שונות להתמודדות עם דילמות וקשיים העולים תוך כדי היומיום של חיי ההורות. אימהות ואבות מתמודדים עם אתגרים מורכבים בחיי הבית, הן מול הילדים והן בין בני הזוג שלא תמיד חולקים את אותה גישה. אחת מהשיטות להתמודד עם קשיים אלה היא פנייה לייעוץ מקצועי בתחום – הדרכת הורים. מה חשוב לדעת בנושא? לשם כך התכנסנו….

 

מהי הדרכת הורים ומתי פונים אליה?

חוי ארנפלד כבר הוכיחה את עצמה כמי שהעניקה הזדמנות לאלפי נשים חרדיות לרכוש תואר בהצלחה ובמסלול מותאם עבורן. עכשיו היא פותחת צוהר לעולם הדרכת ההורים.

הדרכת הורים היא תחום במקצועות הייעוץ והפסיכולוגיה, המתמקד במתן כלים להתמודדות הורית עם אתגרים ודילמות הצצות מול הילדים. אלו יכולות להיות בין ההורה לילד, בין אחים, בין הילד לילדים אחרים במסגרת החינוכית ועוד. ככלל, ילדים רבים, גם אלה שאינם מתמודדים עם בעיות התפתחותיות או אחרות, עשויים לפעמים לאתגר את הוריהם בסוגיות של הקשבה, סמכות, תקשורת מיטבית ועוד. במקרים אחרים, המחלוקת בין ההורים המחזיקים בגישות הוריות וחינוכיות שונות, תעלה אף היא את הצורך בקבלת ייעוץ מקצועי. מעבר לכך, בגידול ילדים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, בעיות התנהגות ייחודיות או מורכבויות הנובעות מבעיות התפתחותיות עולה פעמים רבות הצורך בהדרכה עבור ההורים.

 

מדוע הצורך בהדרכת הורים גבר בשנים האחרונות?

השילוב בין צבירת ידע מדעי חדש הנוגע לחינוך ולהתפתחות ילדים, כמו גם לרווחה שלהם ולצרכים הרגשיים שלהם, יחד עם הורים שהולכים ונעשים עסוקים יותר ויותר, הוביל לכך שההורים מוצפים במידע שקשה להם לברור מה ממנו מתאים להם ולמשפחה שלהם, וכן שיש להם פחות משאבים על מנת לבצע התמודדות יעילה עם קשיים העולים מול ילדיהם. לאור זאת, הצורך בפנייה לגורם מקצועי הולך ועולה.

 

אילו גישות שונות יש להדרכת הורים?

קיימות גישות שונות להדרכת הורים, הנה כמה גישות לדוגמה:

  • גישת אדלר: אלפרד אדלר, על שמו נקרא גם מכון אדלר, החזיק בתפיסה כי הילד הוא אינדיבידואל, צריך לקבל אהבה וקבלה במשפחתו, אך במקביל חשוב לעודד אותו לאחריות ולעצמאות. הדרכת הורים בגישה זו תתמקד בדינמיקה שבין ההורה לילדו.
  • גישה הומניסטית: בגישה ההומניסטית להדרכת הורים, ההורה והחוויה שלו את ההורות היא מוקד מרכזי. על כן בטיפול יש התייחסות לתפיסה הסובייקטיבית של ההורה ושל הילד.
  • גישה התנהגותית: הגישה ההתנהגותית אוחזת בהנחת המוצא לפיה כל התנהגות מחוזקת או מוכחדת על ידי התגובות אליה. לפי גישה זו, התנהגויות רצויות של הילד צריכות לקבל חיזוקים חיוביים על מנת לעודד את הישנותה.

 

כמובן, מטפלים שונים מחזיקים בשיטות שונות ואף משלבים בין גישות בהתאם לצרכים המדויקים של הילד ושל המשפחה.

 

מה ההבדל בין הדרכת הורים ובין לימודי הדרכת הורים?

הרצון להכיר כלים מתחום הדרכת ההורים הוא מובן ויש שתי דרכים עיקריות לעשות זאת. הדרכת הורים היא למעשה פנייה לאיש מקצוע שהתמחה בהדרכת הורים, למטרת קבלת כלים ייעודיים לקשיים שעמם המשפחה שלך מתמודדת, או לאתגרים הייחודיים שעולים סביב גידול הילדים שלך.

לעומת זאת, לימודי הדרכת הורים מאפשרים היכרות מעמיקה יותר עם אותם כלים, הסתכלות רחבה יותר על קשת שלמה של דילמות ובעיות ויכולת להציע פתרונות ודרכי טיפול גם לדילמות ובעיות אחרות. כך שבמידה ויש רצון להכיר את התחום באופן רחב יותר, גם עבור הבנת הקשיים של הילדים הפרטיים שלך אבל גם כדי להכיר אפשרויות אחרות – מומלץ לשקול לימודי הדרכת הורים, שבהמשך מאפשרים כמובן גם עבודה בתחום ומתן ייעוץ להורים אחרים.

 

מה כוללים לימודי הדרכת הורים?

לימודי הדרכת הורים כוללים נושאים שונים, כמובן בהתאם לגישה השונה של מי שמלמד את התחום. הנושאים קשורים באופן טבעי להתפתחותם של ילדים, לקשיים שעלולים להתעורר במסגרתה ולדינמיקה המשפחתית בין ההורה לילד ובין הילדים לבין עצמם. הנה כמה דוגמאות:

  • התפתחות הילד – שלבים בהתפתחות הקוגניטיבית והרגשית של הילד, הן מבחינת התהליך הצפוי והן מבחינת עיכובים שעשויים לקרות וההשלכות שלהם על הילד ועל המבוגרים שמטפלים בו.
  • תקשורת יעילה – למידה כיצד מתקשרים נכון עם הילדים בצורה שמעודדת אותם להאזין ולפעול מתוך מניע פנימי ולא, למשל, רק מתוך פחד.
  • הצבת גבולות יעילה – גבולות הם מפתח לילדים בטוחים. הקניית טכניקות להצבה יעילה של גבולות היא חלק חשוב מהדרכת הורים ולכן גם בלמידת התחום יש לה מקום.
  • קשר ילד הורה מיטיב – קשר בין הורה וילד לא יכול להסתכם במתן מענה לצרכים הפיזיים הבסיסיים כמו מזון, לבוש וקורת גג. בשאיפה, כהורים אנחנו רוצים להיות משענת לילדים שלנו ורוצים איתם תקשורת מהנה ופתוחה. חלק מלמידה של הדרכת הורים מתמקדת באופן בו נפתח תקשורת כזו עם הילדים שלנו או של אחרים.
  • פיתוח קשרים מיטיבים בין אחים – כשם שהיינו רוצים לפתח תקשורת מיטיבה בינינו ובין ילדינו, גם התקשורת בין האחים היא קריטית לאיכות חייהם ולאיכות החיים במשפחה.
  • זיהוי סממני מצוקה – אחד הדברים החשובים הוא לדעת מתי להתערב. חשוב להכיר סימנים שעלולים להיות מפתח לקושי או לבעיה, בפרט כאשר מדובר בילדים צעירים שלא יודעים תמיד כיצד לבקש מאיתנו עזרה.

 

מעבר לנושאים אלו, במסגרת המסלול הייחודי של חוי ארנפלד להדרכת הורים – מסלול לימודים המיועד לנשים חרדיות ומתקיים במסגרת מכללה לחרדיות – ישנה גם התמקדות בצרכים הייחודיים של המגזרים הדתי והחרדי.

 

סיבות לפנות ללימודי הדרכת הורים

ישנן כמה סיבות שהופכות לימודי הדרכת הורים לאפשרות מומלצת:

 

רכישת כלים להורות טובה יותר

בראש ובראשונה לימודי הדרכת הורים מספקים כלים לראייה רחבה של טכניקות התמודדות הוריות עם דילמות וקשיים שונים, ואלו יכולים לאפשר לנו בסופו של דבר להתפתח כהורים. למידה מעמיקה של העומד מאחורי גישות חינוכיות שונות תאפשר לנו גם בחירה מושכלת יותר במה נכון ולא נכון בעינינו וגם שימוש יעיל ונכון יותר בגישות השונות.

 

הבנה טובה יותר של הילדים

משאת הנפש של כל הורה היא להבין את הילדים שלו, לדעת מה הם רוצים ואיך בדיוק הם חושבים. לימודי הדרכת הורים מאפשרים הבנה מעמיקה יותר של הילדים שלנו, של השלבים ההתפתחותיים שהם עוברים ומדוע הם מתנהגים באופן זה או אחר.

 

רכישת מקצוע או כלים מקצועיים נוספים

לימודי הדרכת הורים הם אפשרות נהדרת לאנשי חינוך וטיפול להרחיב את סל הכלים המקצועי שלהם ולהציע מענים נוספים להורים שזקוקים לסיוע בהתמודדות שלהם עם ילדיהם ועם התא המשפחתי שלהם. מדובר במקצוע מבוקש עם אפשרויות תעסוקה מגוונות ויכולת אמיתית לשפר חיים ולהשפיע על איכות חייהם של הורים וילדים.

 

לימודי הדרכת הורים הם הזדמנות לרכוש מקצוע ייחודי

תוכנית הלימודים החדשה ללימודי הדרכת הורים, שמוצעת במסגרת שיתוף הפעולה בין חוי ארנפלד ובין מיכל דליות, מובילת התחום בישראל, מאפשרת גם לנשים מהמגזר החרדי לרכוש את אותם כלים ייחודיים וחשובים שעסקנו בהם במאמר זה. כל זאת בתנאים המותאמים שמציעים מסלולי לימודים לחרדיות. התוכנית נבנתה מתוך הצורך הגובר וההולך של הורים בכלל ושל הורים במגזר הדתי והחרדי בפרט לקבל הדרכה וייעוץ לדילמות העולות בחיי ההורות.

אם את מתעניינת בלימודי הדרכת הורים את מוזמנת ליצור קשר עם חוי ארנפלד והצוות שלה ולקבל פרטים נוספים.

לשיתוף לחצו כאן:

חוי ארנפלד

השאירי פרטים עכשיו ואנו נדאג ליצור איתך קשר בהקדם ולתת לך את כל המידע הרלוונטי למסלול הלימוד שיכול להתאים לך.

מסלולי לימוד
מידע נוסף
חינוך והוראה

מאז שאת זוכרת את עצמך יש בך שאיפה להוביל כיתת חינוך? חולמת לקחת חלק בתהליכי

פחד מכישלון

השנים בדרך להשגת תואר אקדמי עשויות להיות תקופה לא פשוטה להרבה מן הסטודנטיות. איזון מורכב

תואר שני בטיפול רגשי

טיפול רגשי הוא תהליך שנועד כדי לסייע בתחום הרגשי עבור אנשים מכל גווני האוכלוסיה הסובלים

תואר שני בשנה בזום

לא חייבים לנסוע בשני אוטובוסים במכללה או לחפש חניה במשך רבע שעה. לא. היום, בעידן

כתבות אחרונות מבלוג הלימודים
חינוך והוראה

מאז שאת זוכרת את עצמך יש בך שאיפה להוביל כיתת חינוך? חולמת לקחת חלק בתהליכי הוראה משמעותיים? תחום החינוך וההוראה הוא מרחב של שליחות ועשייה

קראי עוד »
פחד מכישלון

השנים בדרך להשגת תואר אקדמי עשויות להיות תקופה לא פשוטה להרבה מן הסטודנטיות. איזון מורכב בין בית-עבודה-לימודים ותשוקה גבוהה להצלחה בכל המישורים הם תמהיל כמעט

קראי עוד »
a6
חוי ארנפלד,
איתך כל הדרך אל התואר
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם חוי >>

מענה מיידי!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם