אז תהיה הפרדה באקדמיה או לא?
כבר מספר שנים שהנושא שנוי במחלוקת – האם לאפשר לימודים לחרדים ולימודים לחרדיות באקדמיה בכתות נפרדות לגברים ולנשים חרדים או לא?
עד לפני מספר שנים המועצה להשכלה גבוהה אפשרה לימודים בהפרדה באקדמיה בתואר ראשון ובתואר שני.
לפני כשלוש שנים המועצה להשכלה גבוהה הגבילה את האפשרות ללימודים בהפרדה רק ללימודי התואר הראשון, והטילה וטו על למידה בהפרדה בלימודי התואר השני, צעד שהביא לסגירת תכניות ללימודי תואר שני שהתקיימו בהפרדה.
נכון להיום ההפרדה במוסדות האקדמיה מתקיימת בשלושה תנאים:
ההפרדה מתקיימת רק בקרב המגזר החרדי, רק בכיתות ולא באזורים אחרים במכללה (קפיטריה, ספריה וכו') ורק בתארים ראשונים ולא מתקדמים.
על אף ההגבלות, בחודשים האחרונים עתרו לבג"צ מספר גורמים, פרטים וציבוריים, בטענה שהלימודים בהפרדה מהווים איום ומטרד על המרחב הציבורי בישראל.
כתוצאה מכך, הוציא השבוע בג"צ צוו על תנאי למועצה להשכלה גבוהה ובו הוא מבקש הסבר לגבי הפרדה בין גברים ונשים באקדמיה, שעליו יצטרך בג"צ להשיב תוך 60 יום.
המתנגדים להפרדה טוענים שזהו ניסיון להשתמש בסמכות להכרה במסלולי השכלה גבוהה כדי לכפות ערכים, השקפות עולם ואורחות חיים על הציבור הכללי בישראל. העותרים נגד ההפרדה באקדמיה מביעים גם דאגה מהיום שבו תתקיים הפרדה גם במקומות העבודה, בקופות החולים, וכו'.
המצדדים בהפרדה באקדמיה טוענים כי זו הדרך להביא את החרדים לשערי האקדמיה, ולאפשר להם למידה והתפתחות מיטבית.
בנוסף, הם מציינים שלמידה בהפרדה למגזר החרדי לא מפריעה או מגבילה את המוסדות האקדמיים, הצוות והלומדים בהם, ומאפשרת לציבור גדול במדינה, המהווה אחוזים לא מבוטלים ממנה – להשתלב באקדמיה ולהתפתח מקצועית וכלכלית.
הפסיקה בנושא חשובה מאוד מאחר והיא משרטטת את דרכה העתידית של התנהלות האקדמיה בנושאי מגדר ובסוגיית שילוב המגזר החרדי במרחב הציבורי בישראל.
* תקציר מכתבה שהופיעה במגזין גלובס מתאריך 17.1.18