תפריט

פחד מכישלון

השנים בדרך להשגת תואר אקדמי עשויות להיות תקופה לא פשוטה להרבה מן הסטודנטיות. איזון מורכב בין בית-עבודה-לימודים ותשוקה גבוהה להצלחה בכל המישורים הם תמהיל כמעט בלתי אפשרי שעלול להוביל לפחד חזק מכישלון. 

פחד מכישלון בתקופה הלימודים האקדמיים – איך להתמודד? חוי ארנפלד, מנהלת מכללה לחרדיות ובעצמה בוגרת תארים אקדמיים כאם, רעייה ואישה עובדת – מציעה טיפים ודרכים לתרגם פחד מכישלון לדרייב להצלחה.

 

פחד מכישלון: למה זה קורה לי?

קודם כל, את בחברה טובה. לא מעט סטודנטים ובוגרי האקדמיה מגדירים את התקופה הזו כלא קלה. אם את בנוסף גם מנהלת בית ועובדת לפרנסתך, כמעט בלתי נמנע שהתקופה הזו תעורר בך רגשות של לחץ ומתח. לא פשוט להצליח בכל החזיתות: לפנות זמן ליציאה עם בעלך, לשבת עם הילדים על הרצפה למשחק קופסא, לבשל מנות מורכבות לארוחת צהריים ולפתח קשרי חברה פוריים – כל זה כשאת נדרשת לעמוד במטלות לימודיות לא פשוטות. לא, זה בלתי אפשרי.

השילוב הזה בין כל כך הרבה התחייבויות יחד עם הרצון הטבעי להצליח הוא פשוט זולל כוחות מקצועי. אם את גם פרפקציוניסטית מטבעך, טבעי מאוד שהתקופה הזו תאתגר אותך ולעיתים תגרום לך לפתח אפילו חרדה מכישלון.

שימי לב כי קיים הבדל בין מתח קל כאשר את מחויבת להצליח במספר חזיתות במקביל – לבין אתלופוביה – כלומר חרדה עמוקה מכישלון. חרדה מכישלון עשויה להוביל להימנעות מביצוע משימות, למחשבות בעלות אופי טורדני, לירידה בערך העצמי, ולעיתים עד לזעם או לדיכאון.

פחד מכישלון עשוי להוביל אף למצב של התקף חרדה הכולל הזעת יתר, קשיי נשימה, לחץ בחזה, קשיי שינה, הפרעות במערכת העיכול, חוסר שקט, רעד ועוד. כל אחד מהסובלים מהתופעה יחווה את החרדה בצורה שונה.

מרגישה פחד עוצמתי משתק לפני מבחן? מרגישה שריבוי המטלות והצורך לעמוד בכולן ב-100% הצלחה מועך אותך? בואי נדבר על איך מתמודדים עם פחד מכישלון.

 

פחד מכישלון: דרכי ההתמודדות

יצירת סדר עדיפויות ברור

קודם כל חשוב להניח הנחת בסיס חשובה: את לא יכולה הכל. את בת אדם. וכמי שאינה מלאכית את חייבת להבין שאי אפשר להיות מושלמת בכל גזרה בחייך, אי אפשר למשוך את המפה מצד אחד ולצפות שהיא תמשיך לכסות את כל השולחן. כשאת משקיעה זמן ומשאבי נפש בלימודים אקדמיים, את חייבת להבין שהתקופה הזו תדרוש ממך לוותר על סטנדרטים שהיית מורגלת אליהם, אם בתחום התחזוקה של הבית, אם בתחום ההשקעה בקשרים החברתיים ואפילו בתוך הבית. היא תדרוש ממך לוותר באופן זמני על כל מיני דברים שבעבר היו מאסט ועכשיו מתוקף הנסיבות הם יורדים אל שלבים תחתונים בסולם העדיפויות שלך.

כשתציבי לך סדר עדיפויות ברור של מה הכי חשוב לך, על מה את לא מוותרת (כמו למשל, זמן למשפחה ולעצמך, ארוחה חמה 3 פעמים בשבוע) ומה יכול להידחק הצידה לפחות בשנה-שנתיים העמוסות האלו, בזמנים בהם הלימודים מציפים את סדר היום, את תראי שהפחד שלך מתבהר. כשאת מסנכרנת בין היכולות הפיזיות והמנטליות שלך למטלות שממלאות את סדר היום שלך, את פשוט יכולה לנשום עמוק ולצאת לדרך שהיא אמנם מורכבת, אבל היא אפשרית. אז נכון שמתחשק לך להכין כל שבת 3 מנות עיקריות ו-4 קינוחים (:, אבל בתקופה הזאת את מוותרת לעצמך ומורידה מעצמך עול שהוא לא הכרחי.

 

רתימת בני המשפחה להצלחתך

שתפי את היקרים לך בקושי ובמורכבות של התקופה הזאת, רתמי אותם לצד שלך ובקשי את עזרתם. אין ספק שבעלך, אמך והילדים ישמחו להשיט לך יד גם אם לא תמיד זה יהיה להם נוח. כשכולם שותפים במערכה, ההצלחה שלהם היא ההצלחה שלך, מה שיוכל להוריד ממך עול ולחץ ולאפשר לך ללמוד יותר בנחת.

 

אמונה וביטחון: הבסיס לרוגע ושלוות נפש

למרות מה שנכתב בסעיפים הקודמים, לפעמים הפחד שלך לא ממש קשור למטלות הנוספות אלא הוא מתרכז ספציפית בפחד שלך להיכשל ולהשיג ציון בלתי מספק. כאן, מומלץ לך להכניס מנה גדושה של ביטחון ואמונה. אחרי הכל, הלימודים הם ההשתדלות שלך לפרנסה, ולכן את עושה מה שאת יכולה במסגרת היכולות אותן העניק לך הבורא. את עושה כמיטב יכולתך והקב"ה הוא זה שמחליט האם תצליחי או לא, כשהוא היחיד שיודע מה באמת טוב לך. המחשבה הזו מרגיעה ומאפשרת למידה בתחושה בטוחה. את רק משתדלת. ההצלחה בידיים שלו.

 

פני לך זמן לעצמך

העומס, הפרויקטים, המבחנים, המטלות: כולם עושים יד אחת נגדך כדי לגזול ממך כל דקה מ-24 השעות הספורות שיש לך בכל יום. יחד עם זאת, חשוב ואפילו חיוני שתקבעי לך זמנים בהם את נופשת ומשתחררת. זה יכול להיות ספר טוב עם כוס קפה, יציאה עם הבעל או עם חברה או יציאה לפעילות ספורטיבית. הפעולות האלו יסייעו לך לחזור לעצמך, לתת לנפש שלך את השחרור שהיא כל כך זקוקה לו וממילא, להרפות מהלחץ ולמתן את הפחד מכישלון. אחרי הכל, אם השמש זורחת ויש שוקולד משובח במגירה ליד המיטה, כמה נורא כבר הכישלון יכול להיות?!

 

דיבורים טובים לנפש

מפחדת להרגיש חסרת ערך רק כי לא עברת את אחד המבחנים של סוף הסמסטר? בואי נכניס רגע את הדברים לפרופורציות: האם מבחן כזה או אחר יכול לקבוע את הערך שלך? האם מידת יכולת התמרון שלך בין למידה בזום, שליחת עוגה לשכנה שילדה וגיהוץ מגבות הם אלו שיקבעו כמה את שווה? שנני לעצמך: הערך שלי לא מותנה, אני שווה וראויה כך או כך ואין להצלחה או לכישלון כל השפעה על הערך האמיתי שלי.

 

תרגילי הרפיה

שיטה נוספת שנחשבת לאפקטיבית מאוד ביחס לפחד מכישלון היא תרגול של תרגילי הרפיה, נשימות ודמיון מודרך. יושבת מול המבחן ורואה כתמים שחורים מול העיניים? מרגישה שאת הולכת להתעלף לפני הגשת פרויקט גמר? אוקיי, לא קרה כלום. עצרי רגע ותנשמי עמוק, התרכזי אך ורק בתהליך הנשימה. אם המחשבה בורחת לך, החזירי ומקדי אותה בתהליך הנשימה. הכניסי אוויר ב-4 פעימות, השהי אותו למשך 4 שניות ושחררי אותו בנשימה ארוכה של 4 שניות.

זו רק שיטה אחת להרפיה מודעת. תוכלי להשתמש במוזיקת רקע מרגיעה או במדיטציה מוקלטת שתעזור לך להתמקד ולגרום לגוף שלך להרפות, מה שיוביל גם ללב ולמחשבה להרפיה בעזרת השם.

 

בחרי מסלול לימודים בהתאמה ככל האפשר ללוח הזמנים שלך

בדקי היטב לפני בחירת מסלול הלימודים שהוא מתאים לך. שקלי מסלול המתמשך על פני תקופה ארוכה לעומת מסלול מרוכז שמאפשר לך לגמור את הלימודים בתקופה קצרה יותר אך מפיל עלייך עומס כבד. שקללי נתונים כמו סטטוס משפחתי, תנאי עבודה ויכולות ההתמדה שלך. כל אלו ישפיעו על ההחלטה על מסלול לימודים שמתאים ליכולותיך ומאפשר לך להימנע מלחץ רב ומסטרס ככל האפשר.

 

לימודים באווירה נעימה ותומכת

בעזרת מעטפת איכותית תומכת, סביבה מכילה והרבה אמונה ניתן להפוך את תקופת הלימודים לאתגר מרתק ולהזדמנות לצמיחה – חפשי לך מקום לימודים שתומך בגישה כזו. לפרטים נוספים על הצלחה בלימודים אקדמיים עם חוי ארנפלד – לימדוים לחרדיות חייגי: 054-710-0200.

פחד מכישלון
פחד מכישלון

לשיתוף לחצו כאן:

חוי ארנפלד

השאירי פרטים עכשיו ואנו נדאג ליצור איתך קשר בהקדם ולתת לך את כל המידע הרלוונטי למסלול הלימוד שיכול להתאים לך.

מסלולי לימוד
מידע נוסף
חינוך והוראה

מאז שאת זוכרת את עצמך יש בך שאיפה להוביל כיתת חינוך? חולמת לקחת חלק בתהליכי

תואר שני בטיפול רגשי

טיפול רגשי הוא תהליך שנועד כדי לסייע בתחום הרגשי עבור אנשים מכל גווני האוכלוסיה הסובלים

תואר שני בשנה בזום

לא חייבים לנסוע בשני אוטובוסים במכללה או לחפש חניה במשך רבע שעה. לא. היום, בעידן

כתבות אחרונות מבלוג הלימודים
a6
חוי ארנפלד,
איתך כל הדרך אל התואר
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם חוי >>

מענה מיידי!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם