המסלול בו תבחרי היום יקבע איך ייראו חייך עוד שנים רבות. בחירה משמעותית כ"כ אינה בחירה קלה… מתלבטת בין המסלולים? חוי ארנפלד מציגה: 4 שאלות שחייבים לשאול לפני שבוחרים מסלול לימודים, תשובה אחת. את מוזמנת לענות על 4 שאלות, ואם תעני לעצמך בכנות תוכלי לדעת שאת עושה את הבחירה הנכונה.
שאלות שחייבים לשאול לפני שבוחרים מסלול לימודים
באיזה תחום אני רוצה לעסוק?
השאלה הראשונה והחשובה מכל, לדעתה של חוי ארנפלד, היא שאלת הרצון או המשיכה. לאן את נוטה? למה את מתחברת? חוי ארנפלד : "ללמוד מקצוע מושך זה לא "פינוק", זה צורך לכל דבר". היא מסבירה לנו שלצערה יש תופעות של טרנדים – פעם כולן למדו הוראה, היום כולן לומדות הייטק… וזה חבל. "כשאת לא אוהבת את העבודה שלך, לא נהנית מהעיסוק בתחום, את גם לא עובדת טוב וגם חווה תסכול ממושך", מטעימה חוי ארנפלד.
"יש נשים שאומרות: בסדר, אני לא אהנה בעבודה אבל זו הקרבה משתלמת בשביל השכר הגבוה. הן מרגישות שהן עושות את זה בשביל הפרנסה, ובעיקר בשביל הילדים. מה שהן לא יודעות זה שבסוף הילדים מפסידים מזה". אמא שלא מרגישה סיפוק מהעבודה היא אמא שזקוקה לסיפוק מהילדים והאמהות.
זה אומר אמא שמתקשה לשחרר, ושומרת על הילדים קרוב קרוב. "בנוסף, מוטיבציה פועלת עלינו כחוק כלים שלובים, כשהמוטיבציה ירודה לגבי העבודה – היא ירודה באופן כללי". אנחנו לא היינו לוקחים סיכון.
האם מתאים לי לעבוד בתחום?
מעבר לחיבור האישי לתחום מסוים, שהוא אינטואיטיבי יותר, צריך לבחון את ההתאמה לעבודה באופן מעשי.
מה הכוונה?
"התאמה מעשית לדרישות של העבודה". חוי ארנפלד משגרת לנו רשימה קצרה של שאלות שמשתייכות לסעיף ההתאמה:
- יכולות מסביב לעיסוק: האם יש לי את הכישורים הנדרשים לעבודה בתחום? למשל, אם העבודה היא כעצמאית כמו במנהל עסקים, האם אני בנויה לעבוד כעצמאית?
- ערכים וחיי משפחה: האם מתאימה לי עבודה של שעות רבות מחוץ לבית, כמו שנדרש בדר"כ בהייטק? האם אני מסוגלת ומעוניינת לעבוד בשעות אחה"צ, כפי שמתבקש בעבודה בתחומי הטיפול?
- הרווחיות: יש תחומים שבהם הרווח הממוצע אינו גבוה במיוחד, אך מגיעים אליו מהר מאוד. לעומת זאת, תחומים אחרים שבהם ניתן להגיע לרווח גבוה פי כמה, אך זה עשוי לקחת שנים. גם כאן יש
- צורך בהתאמה: האם נחוץ לי שכר גבוה במיוחד? או שאולי דווקא הכנסה מבטיחה בטווח המיידי?
חוי ארנפלד ממליצה לכל אחת שמתלבטת, לפנות לאנשים שעובדים כבר בתחום. "הם יכולים להסביר על מהות העבודה, הסיפוק המיוחד וגם המחיר האישי הנדרש", מסבירה, "למשל, מי שעובדת בתחום החינוך יכולה לתת מידע על האתגרים ועל העושר הפנימי שבעבודה סוחפת, ריגשית ומלאת שליחות".
האם יש ביקוש לעבודה בתחום?
הכל תלוי במזל, ומפתח לפרנסה נמצא בידיו של הקב"ה. אבל לנו הוא השאיר את חובת ההשתדלות, ובאין יכולת לדעת על המזלות אנו יכולים להסתמך רק על מידע סטטיסטי: כמה ביקוש יש לעבודה בתחום? כמה מבעלי התואר מוצאים עבודה תוך זמן קצר? אלו הן שאלות שמגדירות את חובת ההשתדלות שלנו, כשאנו חושבים על סעיף ה"למצוא עבודה".
"למצוא עבודה" מדגישה חוי ארנפלד, זה עוד לא הכל". ביקוש גבוה לעובדים בתחום מסוים מצביע גם על תחרות בין עובדים ולכן תנאים טובים יותר, אפשרויות תעסוקה רבות ועבודה נגישה. "אפילו מבחינה גיאוגרפית", מחייכת חוי "יש מקצועות שבהם הביקוש לעבודה גבוה יותר במרכז, ויש אחרים שדרושים דווקא בירושלים, או בפריפריה. לעומת זאת יש תחומים שבהם הביקוש הוא זהה, פחות או יותר, בכל מקום בארץ".
האם הלימודים במסלול נגישים עבורי?
אי אפשר להתעלם משאלת הלימודים. כשמדובר ברפואה, למשל, ברור לרוב הנשים כי יקשה עליהן לעמוד בחובות הלימודים התובעניות, שלא לדבר על העבודה עצמה. "לימודים לחרדיות חייבים להיות מותאמים, כי אישה חרדית שרוצה ללמוד לתואר רוצה גם לנהל בית, להקדיש את עצמה לחיי משפחה ולא רק להשכלה ולקריירה", מטעימה חוי ארנפלד. "חשוב לבחור במקצוע נגיש, שמאפשר לימודים מותאמים".
בחלק גדול ממסלולי הלימוד שמוצעים בחוי ארנפלד – לימודים לחרדיות, ניתן לרכז את כל הלימודים ליום או יומיים בשבוע. זה מאפשר לעבוד ולהתפרנס במקביל ללימודים, וגם למצוא זמן לחיי משפחה איכותיים. "אישה חרדית זקוקה להבנה מירבית לאורח חייה, למשל, בתקופת פורים-פסח יש צורך לדלל במטלות ובעומס". הבשורה הטובה היא שבכל התחומים הפופולריים, יש לימודים אקדמיים ייעודיים לחרדיות.
זה כולל לימודים לתארים בהייטק, בחינוך, בטיפול ובמנהל עסקים. המסלולים כוללים גם לימודים לתואר ראשון וגם לימודים לתואר שני. "אישה חרדית יכולה ללמוד לתואר בכל תחום שמתאים לה לעסוק בו, מכל הבחינות", מסכמת חוי ארנפלד בסיפוק. "זה לא קרה ביום אחד, אבל אנחנו שם! קריירה, הצלחה והגשמה משתלבים עם נגישות, רגישות והתאמה. לכל אחת מגיע"!