תפריט

קורסים לחרדיות

קורסים לחרדיות

קורסים שמותאמים במיוחד לנשים חרדיות באקדמיה – איך הם נראים, ומה זה אומר בדיוק? חוי ארנפלד מגישה בריף קצר על קורסים לחרדיות, החלק המשמעותי ביותר בלימודים האקדמיים. ועל הדרך, קצת על להיות חרדית באקדמיה ועל מה זה בדיוק השלמה לתואר ראשון. תמיד טוב לדעת.

 

נוהרים לאקדמיה

את הנהירה החרדית לאקדמיה קל היום לזהות, אבל בל ניתן למראה הזה להטעות אותנו: עדיין לא קל ולא פשוט לאישה חרדית להשתלב בלימודים אקדמיים, מכל הבחינות. בדיוק בגלל זה הגיעה חוי ארנפלד, זיהתה את הצורך והחליטה לספק מענה ממוקד ויעיל לכל היבט של קושי בשילוב הזה בין חרדיות ואקדמיה.

 

קצת על תואר אקדמי

דרישות החובה עבור כל תואר אקדמי שהוא מפוקחות מטעם המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה מטעם משרד החינוך). אף מוסד בעולם לא יכול לספק תואר אקדמי ללא שהוא כפוף למל"ג במדינה רשמית.

הדרישות משתנות בהתאם לסוג התואר ותחום הדעת (הדיסציפלינה) שלו. עם זאת, בגדול ניתן לומר שתואר אקדמי מורכב מעמידה בקורסים ומדרישות פרקטיות מסוימות. פעמים רבות בתואר ראשון הקורסים מהווים את חלקו העיקרי של התואר. בתואר שני לעומת זאת, הקורסים תופסים נפח קטן יותר ויש מקום רב יותר להשתלמות מעשית.שוב, נדגיש כי הצגנו תמונה כללית בלבד.

 

קורסים בתואר

אז שוב, קורסים מהווים חלק מרכזי מכל תואר ובייחוד בתואר ראשון. כשמדובר על קורסים צריך לעשות איזושהי הפרדה בין שיטת הלימוד המוכרת מבית הספר היסודי והתיכון ולהבין שבהשכלה גבוהה הדברים נראים אחרת. בעוד שבביה"ס נדרשנו ללמוד מקצועות שונים, ולהם הקדשנו זמנים קבועים במהלך השבוע במשך שנים רבות (סה"כ 12 שנות לימוד בבית הספר היסודי והעל יסודי), בלימודים גבוהים זה לא כך.

בין אם מדובר בתואר ראשון בחינוך או תואר שני בייעוץ ופיתוח ארגוני, לכל קורס מוקדש בדרך כלל סמסטר אחד, פעמים נדירות מוקדשים לקורס שני סמסטרים או שלושה. בכל סמסטר מקובל ללמוד בין שני קורסים לחמישה, תלוי בתוכנית הלימודים. לימודים אקדמיים לחרדיות מתכתבים עם אורח חיים תובעני שכולל גם אימהות ועבודה, ועדיין מצליחים לשלב מספר רב יחסית של קורסים בסמסטר. כל קורס הוא שלב נוסף בדרך לתואר.

קורסים לחרדיות – קורסים שנלמדים כמעט בכל תואר

אנגלית – כל תואר ראשון

ע"פ המל"ג בישראל, בשביל כל תואר ראשון על הסטודנטית לרכוש שליטה בשפה זרה. לרוב השפה הזרה היא אנגלית. סטודנטיות שכבר שולטות בשפה זרה, אנגלית או אחרת, יכולות להוציא פטור בהליך מיוחד. רוב הסטודנטיות נדרשות ללימודי אנגלית, שכוללים 5 קורסים ברמות אנגלית שונות.

לרוב נשים חרדיות למדו לימודי ליבה ובכלל זה אנגלית, ולכן בדרך כלל הן לא מתחילות מהרמות הנמוכות (טרום בסיסי א וב) אלא מקורס בסיסי או מאחד הקורסים המתקדמים (א או ב). את המיון לרמות אנגלית עושים באמצעות מבחני מיון יעודיים כמו אמי"ר או אמי"רם או מבחן פסיכומטרי.כך או כך, קורסי אנגלית תופסים חלק משמעותי מהתואר עבור רוב הסטודנטיות.

 

סטטיסטיקה

כמעט בכל תואר יש צורך בלימודי סטטיסטיקה. רמות הלמידה משתנות בהתאם למסלול הלימוד ולמוסד הלימודים, אך בכל מקרה איזשהו ידע סטטיסטי נדרש בתארים רבים.מעניין לראות את הסטודנטיות לתארים השונים בחינוך, בהקשר הזה. חוי ארנפלד מחייכת: "הן נחלקות דיכוטמית לשתי קבוצות קיצוניות – אלה שמכלך התואר הכי אוהבות את הקורסים בסטטיסטיקה ואלה שהכי לא"! האמת, נשמע הגיוני.

בעוד שתארים בכלכלה כוללים מעט יותר ידע מתמטי, תואר בחינוך עושה רושם של ידע פדגוגי-ריגשי ומעט מאוד נוסחאות וחישובים. עד שמגיעים לסטטיסטיקה… עדיין, מציינת ארנפלד והפעם ברצינות, הסטודנטיות עצמן מופתעות מהיכולת שלהן להבין ולהצליח בסטטיסטיקה.

"אני מתרגשת לראות נשים שסיפרו שבבי ת הספר הן שנאו מתמטיקה, והנה במהלך הלימודים הן דווקא התחברו והצליחו". סטודנטיות לחינוך, הנה נושא למחשבה בתחום… אפשר לעשות מחקר רק על זה (ולערוך לו ניתוח סטטיסטי כמובן!).

 

איך הופכים את הקורסים למותאמים לחרדיות?

קורסים לחרדיות צריכים לעבור התאמה במגוון היבטים:

  1. תוכן – הקורס צריך לעסוק בתכנים נקיים והולמים שמתאימים לשיח החרדי, ואינם חותרים למתירנות. אין אנו אומרים שאין מקום לפתוח נושאים "מושתקים" אלא רק להישמר מפני בוטות הדיבור. גם בהשקפה יש צורך בפיקוח וסינון תכנים ורעיונות.
  2. צורת הגשה – מי המנחה שמלמד או מלמדת את הקורס? על מנחה כזה להיות מתחשב, מכבד, מכיר את הלך הרוח החרדי ומתאים עצמו אליו. זה כולל צורת שיח, סגנון התנהגות, דוגמאות מתאימות ועוד.
  3. לו"ז – וכמובן, שאלת המומנטום. לא מתאים לנו שהמשקל העיקרי של השיעורים בקורס יתנקז בערב פסח או בחול המועד סוכות… גם כאן יש צורך בהתאמה מתחשבת ומדויקת. חוי אנרפלד הצליחה לייצר לימודים לחרדיות שבהם הקורסים מתאימים גם מהבחינה הזאת.

 

כמה קורסים בודדים ויש לך תואר – מסלול ההשלמה לתואר בחינוך

בין מגוון המסלולים שמציעה "חוי ארנפלד" ניתן לזהות את אחד הפופולריים ביותר: השלמה לתואר ראשון בחינוך. תואר מאסט לנשים חרדיות, אומרת חוי. תעודת ההוראה, כך מסתבר, מקצצת את התואר – שנה ויש לך תואר ביד!

מה זה אומר? אנחנו שואלים את חוי ארנפלד. "זה אומר שהמל"ג מכירה בלימודי ההוראה עבור רוב הקורסים בתואר לחינוך, ודורשת להשלים רק את אלו שלא נלמדו כלל במהלך לימודי ההוראה". הדרישות של המל"ג והגמישות הניתנת מרשימה, והיא תוצר של עמל רב, וחזון שנבנה במשך שנים.

בעוד שמקומות אחרים מציעים לרוב השלמה לתואר ראשון בתוך שנה וחצי או שנה וסמסטר, חוי ארנפלד הצליחה בחכמה לרכז את הלימודים לשנה אחת שכוללת גם סמסטר קיץ מרוכז. כך ניתן להתחיל כבר בשנת הלימודים העוקבת לעבוד בחינוך – עם תואר.

קורסים מותאמים לחרדיות מוגשים מדי שנה ע"י מיטב הצוות של חוי ארנפלד, ומאפשרים לנשים חרדיות להשתלב באקדמיה, להתקדם ולהגשים את עצמן.

קורסים לחרדיות
קורסים לחרדיות

לשיתוף לחצו כאן:

חוי ארנפלד

השאירי פרטים עכשיו ואנו נדאג ליצור איתך קשר בהקדם ולתת לך את כל המידע הרלוונטי למסלול הלימוד שיכול להתאים לך.

מסלולי לימוד
מידע נוסף
כתבות אחרונות מבלוג הלימודים
חינוך והוראה

מאז שאת זוכרת את עצמך יש בך שאיפה להוביל כיתת חינוך? חולמת לקחת חלק בתהליכי הוראה משמעותיים? תחום החינוך וההוראה הוא מרחב של שליחות ועשייה

קראי עוד »
פחד מכישלון

השנים בדרך להשגת תואר אקדמי עשויות להיות תקופה לא פשוטה להרבה מן הסטודנטיות. איזון מורכב בין בית-עבודה-לימודים ותשוקה גבוהה להצלחה בכל המישורים הם תמהיל כמעט

קראי עוד »
a6
חוי ארנפלד,
איתך כל הדרך אל התואר
מחובר/ת
למעבר מהיר לשיחת ווטאסאפ עם חוי >>

מענה מיידי!

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם